Ali vam primanjkuje motivacije?

Ali vam primanjkuje motivacije?

 

Vsi prevajalci so doživeli to, da ob delu v nekaterih prevajalskih projektih preprosto ne uživajo.

 

Vsem prevajalcem se je že zgodilo, da pri delu nekaterih prevajalskih projektov preprosto ne uživajo. Lahko, da le tema ni privlačna, ali pa gre za dokument poln zelo suhega (dolgočasnega) materiala, vendar pa se ne glede na besedilo od prevajalca še vedno zahteva, da ostane produktiven in nadaljuje z delom na projektu, dokler ni dokončan.
Zavlačevanje se pogosto zdi kot dobra ideja, vendar vsi vemo, da ne deluje! Vse to pomeni le odložitev dela, ki ga je treba storiti v vsakem primeru in hkrati v vaših mislih naredi projekt veliko večji, kot je v resnici. In ker ne morete misliti na kaj drugega in se ne morete premakniti naprej na karkoli drugega, morate preprosto najti način, kako nadaljevati z delom. Ampak kako?

Razporedite si kratke premore v delovni dan
Očitno je, da ne morete (in ne smete) sedeti za vašo mizo ure in ure brez odmora. Morate si vzeti odmor, da raztegnete svoje telo in spodbudite kroženje svojega krvnega obtoka, hkrati boste morali od časa do časa vstati od mize, da si pripravite zdravo pijačo ali prigrizek, ki ga porabite, medtem ko delate. Po drugi strani pa se res morate osredotočiti na prevajanje in nadaljevati s projektom brez prekinitev.
Poskusite imeti vsaj 10-minutni odmor vsako uro in ta čas uporabite, da raztezate svoje telo ali greste na hiter sprehod. Vseeno morate narediti nekaj vaj tekom dneva, ker kot veste, prevajanje zahteva zelo malo gibanja in veliko sedenja pri računalniku. Izklopite vse svoje strani s socialnimi omrežji, tako da vas ne bodo zmotile novice in drugi zanimivi koščki opravljanja: vsi vemo, kako zamuden je lahko internet! Ko imate službo, ki je vezana na pisarniško mizo, je trik, da ostanete zdravi v tem, da ustvarite izvedljivo mešanico duševne in telesne aktivnosti.

Ne hodite v bližino televizije!
Televizija je moteča prav tako, kot internet. Ni priporočljivo, da imate televizijo v vaši pisarni ali prostoru, kjer delate; Vendar pa lahko ima radio, ki igra tiho v ozadju, precej terapevtski vpliv za nekatere prevajalce.

Razvrstite vaš dan po prednostih
Preden začnete delati, načrtujte vaš dan in prvo opravite prednostno pomembne naloge. Ne porabite preveč časa za izdelavo načrta, vendar to storite najprej zjutraj, s ciljem, da v urnik vnesete vse svoje pomembne naloge, ki jih je treba obravnavati pred kosilom. Imenovanja in srečanja so lahko predvidena za popoldne.

Poskrbite za zadosten spanec
Samostojni prevajalci lahko zelo hitro padejo v past, ko ne dobijo dovolj spanja. Potrebujete le stresno ali zahtevno službo, da začnete delati pozno v noč. Če ostajate budni ponoči, da izpolnite tesen rok oddaje je sprejemljivo le, dokler je to enkraten dogodek in se delovne ure nadomestijo z urami počitka ali rekreacije. Delo pozno v noč naj ne postane vaša navada. V idealnem primeru se boste zbudili zgodaj in opravili pomembno delo v najbolj produktivnih urah dneva, kar je v jutranjih urah.

Pomislite na to, zakaj delate
Verjetno je najboljša motivacija za vse, to, kar boste sami pridobili iz dokončanja težkega ali dolgočasnega prevajalskega projekta. Za večino ljudi je plačilo dobiček na koncu dela. Sprijaznimo se, da mora večina od nas delati, da lahko preživi in pri prevajalcih je tako, da so izbrali prevajanje kot sredstvo finančne podpore. Torej, če je plačilo na koncu projekta motivacija, ki jo potrebujete, potem morate razmišljati o položitvi denarja na vaš bančni račun. Zdaj pa na delo!