Kako predstavljati na prevajalski konferenci

Kako predstavljati na prevajalski konferenci

 

Predstavitev na prevajalski konferenci je lahko zelo zastrašujoča, vendar bolj kot to je zelo koristna izkušnja.

 

Predstavitev na prevajalski konferenci je lahko zelo zastrašujoča, vendar bolj kot to, je zelo koristna izkušnja. Če je to nekaj, o čemer razmišljate, da bi počeli, je tu naš nasvet o tem, kako pripraviti zanimivo in učinkovito predstavitev. Ne dovolite, da vam sramežljivost prepreči pripravo vaše predstavitve, saj je to odličen način za povečanje prepoznavnosti svojega imena: imeli boste tudi priložnost, da predstavite svoje prevajalsko znanje in prisiljeni boste raziskovati nove teme, medtem ko ponovno pripravljate predstavitev. Torej, veliko lahko pridobite! Cilj vsakega prevajalca bi moral biti, da si zagotovi vsaj eno predstavite, čeprav le za izkušnjo.

Bodite zelo prepričani o svoji temi

Tema, ki jo izberete, mora biti tista, ki vam je zelo všeč. V bistvu, bi morali biti malo več kot le zadovoljni z vašo temo, mora biti tista, v kateri ste strokovnjak. Nekatere od teh konferenc imajo od enega do dva tisoč udeležencev in tam so med občinstvom strokovnjaki . Ne mislimo vas prestrašiti, ampak vas spodbuditi, da postanete strokovnjak v vaši določeni temi.

Dobro se pripravite

Naredite veliko priprav za vašo predstavitev. Večina nas je že slišala nadarjene javne govornike in slišali smo tudi ustrezne javne govorce, ampak tisto, kar je grozno, je gledati govorca, ki se nerodno poskuša prebiti čez zložene papirje in se ni pripravljal s svojo prezentacijo. Povsem sprejemljivo je, da napišete celoten scenarij, ki zajema vse, kar želite povedati, ker, ja, boste živčni, če je to vaša prva predstavitev, tako da boste potrebovali svoj scenarij, na katerega se boste nanašali.  Poleg tega si lahko pripravite tudi seznam izhodiščnih točk za teme, kar je lahko bolj koristno kot pisanje celotnega scenarija.

To je vaš šov!

Ne pozabite, ko delate vašo predstavitev, da boste vodili predstavo. Ugotovite, ali želite, da vam ljudje postavljajo vprašanja med predstavitvijo, ali po njej. Odgovarjanje na vprašanja med vašo predstavitvijo lahko povzroči, da zaidete s teme, kar je lahko za vas moteče.

Ponovite vsa vprašanja

Ko vam nekdo v občinstvu postavi vprašanje, ga ponovite, da zagotovite, da vsakdo razume, o čem govorite. Ponavljanje vprašanj ne bo nagonsko za vas, vendar morate vedeti, da nekateri ljudje v občinstvu morda niso slišali prvotnega vprašanja, kar pomeni, da jih bo samo vaš podroben odgovor zmedel.

Zapišite si končni čas 

Če ste malo nervozni pri pripravi predstavitve, si je težko zapomnit, koliko časa vam je še ostalo. Naš predlog je, da si zapišete končni čas predstavitve na roko ali na zapestje.

Pustite vašo poslovno vizitko zunaj

V občinstvu so lahko ljudje, ki bi vas želeli kontaktirati po predstavitvi. Predlagamo vam, da pustite nekaj svojih vizitk na vidnem mestu v sejni sobi. Za govorce je zelo nagrajujoče, če prejmejo elektronsko pošto ali telefonske klice od ljudi, ki so uživali v vaši predstavitvi in seveda vas lahko želijo vprašati nekaj specifičnega. Seveda, to deluje tudi v obratni smeri: ko boste se udeležili prevajalske konference in je bilo nekaj predstavitve, v katerih ste res uživali, zakaj ne bi vstopili z njimi v stik preko elektronske pošte in jim ponudili nekaj pozitivnih povratnih informacij? Zelo bodo cenili vaš čas!