Dobra komunikacija za dober prevod

Dobra komunikacija za dober prevod

 

Ko stranka zahteva nujni prevod, je navadno vodja projekta tisti, ki morajo prevzeti odgovornost za nadzor nad ekipo, poleg tega pa je odgovoren tudi za izvajanje vseh strokovnjakov, ki delajo na projektu.

 

Značilnosti učinkovite vodje projektov

Po našem mnenju so naslednje značilnosti so potrebne za učinkovitega vodja projekta

Sposobni morajo biti opravljati več nalog hkrati

Večopravilnost je bistvena zahteva za projektnega vodja: razvijanje procesov, ki pomagajo jezikoslovcem, in upravljanje več projektov v več jezikih. Vodja projekta mora biti sposoben učinkovito upravljati različne sestavne dele projekta naenkrat, in ta učinkovitost je odločilnega pomena za kakovost vsakega prevajalskega projekta.

Mora znati iskati rešitve za težave

Izzivi nastajajo vsak dan in vodja projekta mora biti spreten pri obravnavanju teh izzivov. Tudi če je pred njim težki prevajalski projekt, mora učinkovit vodja projekta razmišljati izven okvirov in ustvarjati izvedljive rešitve. Dejansko dober vodja projekta omogoča rešitve in ne išče izgovorov.

Mora znati dobro komunicirati

Komunikacija je vse, ko gre za prevode, tako mora vodja projekta imeti učinkovite komunikacijske sposobnosti in spretnosti, da lahko razume navodila stranke in vodi svoje prevajalske enote.

Mora imeti pozitiven odnos

Neučinkoviti vodja lahko klone pod pritiski in zahtevami strank. Vendar pa vodja projekta s pozitivnim odnosom vodi svoje zaposlene (in tudi njihove stranke) v težkih časih. Imajo tudi pozitiven pogled na življenje na splošno in brez težav razpravljajo o vprašanjih, zaradi česar je poslovanje veliko bolj prijetno.

Mora biti prožen

Vodja projektov mora upravljati veliko stvari; pomaga članom ekipe, izpolnjuje zahteve kupcev, spreminja in spremlja proces izvajanja, išče tehnične rešitve in še veliko več.

Mora biti organiziran

Ob katerem koli času prevajanja se vodja projekta srečuje z različnimi vidiki projekta, kot so urejanje, oblikovanje cene, časovni načrt razvoja in tako naprej. Za uspešno izvajanje vseh delov prevajalskega projekta mora biti vodja projektov organiziran. Brezbrižnost vodje projekta lahko vodi do zamud pri izvajanju projekta, kar se odraža v nezadovoljstvu strank. Izkušen vodja projekta bo imel urejeno strukturo in bo tudi vztrajal pri njej.

Sodni prevodi ANGLIST