Nasveti za poklicne prevajalce – 1. del

Nasveti za poklicne prevajalce – 1. del

 

Stalen strokovni razvoj  je zelo pomemben za ljudi, ki delajo v kateri koli industriji in izkušeni prevajalci bodo potrdili, da je prevajalstvo nikoli-končan proces učenja.

 

Stalen strokovni razvoj je zelo pomemben za ljudi, ki delajo v kateri koli industriji in izkušeni prevajalci bodo potrdili, da je prevajalstvo nikoli-končan proces učenja. Če ste specializirani za prevajanje, recimo na področju medicine, potem je zelo pomembno, da ste vedno na tekočem z medicinskim besediščem. Poleg tega strokovni prevajalci ne smejo biti le seznanjeni z najnovejšo tehnologijo, ampak morajo tudi vedeti, kako jo uporabiti v svojo korist.
Kot se vsi dobro zavedamo, je industrija jezikovnih storitev povsem drugačna, kot je bila pred 20. leti in večina poklicnih prevajalcev si ne more predstavljati dela brez spletnih slovarjev in/ali neke vrste računalniško podprte programske opreme za prevajanje. Ne samo, da ta orodja prihranijo veliko časa, prevajalec postane tudi bolj učinkovit v samem procesu. Torej, kaj lahko prevajalci naredijo, da ostanejo na tekočem s prevajalskimi orodji in terminologijo?

Razvoj profesionalne spletne strani
Strokovna spletna stran bo bistveno izboljšala tako vašo vidljivost kot verodostojnost kot profesionalca. Ko delate profesionalno oblikovano, moderno, informativno spletno stran, boste stali stopničko višje od tistih prevajalcev, ki nimajo spletne strani. Ohranjanje poslovne spletne strani kaže tako strankam kot potencialnim strankam, da ste odgovorni in strokovni, ter pripravljeni vlagati v vašo spletno prevajalsko podjetje. Vaša spletna stran bo postala vaše glavno orodje za spodbujanje vaših prevajalskih storitev.
In od tukaj lahko zaženete svoj prevajalski blog!

Bodite aktivni, začnite z blogom
Imeli boste veliko prijateljev, če začnete s pisanjem in se vključite v industrijo, v kateri delate. Z začetkom pisanja bloga in izmenjavo osebnih izkušenj, pa naj bodo dobre ali slabe, boste pomagali sebi, hkrati pa novincem v prevajalski industriji in celo tistim, ki so že uveljavljeni prevajalci.
Z vašo spletno stranjo boste lahko ustvarili nato dodajali svoj osebni portfelj in spletni življenjepis in zaradi različnih vtičnikov in tem boste lahko omogočili, da bo vaše spletno mesto videti natanko tako, kot si želite. Zdaj boste lahko osebno povezati tako obstoječe kot potencialne stranke, prejeli povratne informacije, ponujali popuste in v bistvu karkoli, kar si želite storiti, medtem ko vodite svoje prevajalsko podjetje.

Branje knjig
Danes se zdi, da ima Amazon najbolj celovito paleto knjig, ki jih ponujajo kot širok izbor tako na papirju kot v elektronski obliki. Mnogi ljudje so zamenjali branje fizičnih knjig za branje na Kindlu in obstaja nekaj prednosti za uporabo Kindle pred branjem knjig s trdimi platnicami. Prvič, Kindle je veliko lažji za nošnjo. Drugič, omogoča dostop do več sto/tisoč knjig vsak trenutek. Tretjič, nakup knjig je na Kindle običajno cenejši od nakupa iste knjige s trdimi platnicami v knjigarni. Prav tako pa je zmagovalec pri uporabi Kindla okolje, saj se tako ne proizvaja več toliko papirnatih knjig, obenem pa se ohrani veliko dreves.